https://www.badosa.com
Publicat a Badosa.com
Portada Biblioteca Relats curts Traumatropismes

Fatma

Teresa Peñafiel
Grandària de text més petitaGrandària de text normalGrandària de text més gran Afegir a la meva biblioteca epub mobi Permalink MapaIemen

Fatma vol dir Fàtima i val la pena arribar fins aquest remot indret del Iemen només per conèixer-la.

Fatma té 28 anys i treball de cuinera en la fonduk del seu germà. Una fonduk és una mena de fonda del país. Hi pots dormir i tastar les especialitats locals. No són gaire netes ni acollidores i sempre hi trobes homes fent de cambrers i atenent als viatgers. El lloc de les dones, si n’arribes a veure alguna, és la cuina i mai t’ensenyaran el seu rostre ni encara menys parlaran amb tu.

Al primer cop d’ull t’adones que Fatma és diferent de les altres iemenites. Et serveix el menjar i et demana, gesticulant amb les mans, si t’ha agradat. Es mou àgil com un gat per les estretes cambres de la fonduk i fins es permet el luxe d’escridassar a un cambrer poc destra que l’acompanya.

Després, satisfeta, s’asseu al terra, al costat dels estrangers i et mostra amb coqueteria les pintures fetes amb henna dels seus peus. Sembla molt atrevida per ser iemenita, i de fet, la intuïció et diu que li podràs veure la cara. Si li demanes, i t’has guanyat la seva confiança, es baixarà el vel i et mostrarà un semblant preciós del que fins ara només coneixies els enormes ulls verds.

Pots provar de parlar-li, es nota que ella en té ganes, però, ¿quina llengua fer servir? Si ho intentes amb l’anglès és inútil, no el coneix, però no et desanimis, persevera i utilitza el francès. Aleshores, titubejant, et contestarà.

Fatma és una dona iemenita divorciada. Mig amb gests, mig amb francès t’explicarà la seva història. La van casar quan era joveneta amb un home que la maltractava. Va tenir un fill que a hores d’ara té vuit anys, i desesperada per la vida que portava va anar a veure la seva família. El germà, en veure-la en aquell estat, va sentir pietat d’ella i la va acollir de nou. D’aquesta manera Fatma es va deslliurar dels llaços que la unien amb el seu home. És una repudiada i no té cap esperança de refer la seva vida ni la del seu fill. Si intentes dir-li que la comprens, perquè tu també saps el que significa estar divorciada, t’agafarà les mans i te les omplirà de petons i amb els ulls espurnejants et dirà que ets la seva amiga i que la portis sempre en el teu pensament. Et faràs reflexions dient-te que malgrat tot Fatma ha aconseguit una llibertat que cap altra dona iemenita té i que d’alguna forma és més feliç que les altres. Però quan marxis i vegis la petita figura vestida de negre dient-te adéu amb la mà et sentiràs miserable de deixar-la abandonada a la seva sort i de no fer res absolutament per ella.

Jo la vaig conèixer un dia de juliol de fa dos anys. Ni tant sols recordo com es deia el poble on era la seva fonduk. Ni molt menys el seu cognom ni la seva adreça exacta, però mai podré oblidar-la. L’única dona iemenita que es va comunicar amb mi.

Taula d'informació relacionada
Copyright ©Teresa Peñafiel, 2004
Per la mateixa autora RSSNo hi ha més obres a Badosa.com
Data de publicacióJuny 2005
Col·lecció RSSTraumatropismes
Permalinkhttps://badosa.com/n236
Com il·lustrar aquesta obra

A més d’opinar sobre aquesta obra, també pot incorporar una fotografia (o més d’una) en aquesta pàgina seguint tres senzills passos:

  1. Busqui una fotografia relacionada amb aquest text a Flickr i allà agregui la següent etiqueta: (etiqueta de màquina)

    Per poder associar etiquetes a fotografies cal ser membre de Flickr (no es preocupi, el servei bàsic és gratuït).

    Li recomanem que esculli fotografies fetes per vostè o del Patrimoni públic. En el cas d’altres fotografies, és possible que calguin privilegis especials per poder etiquetar-les. Sisplau, si la fotografia no és seva ni pertany al Patrimoni públic, demani permís a l’autor o comprovi que la llicència autoritza aquest ús.

  2. Un cop hagi etiquetat a Flickr la fotografia de la seva elecció, comprovi que la nova etiqueta està públicament disponible (pot trigar uns minuts) prement l’enllaç següent fins que aparegui la seva fotografia: mostrar fotografies ...

  3. Un cop es mostri la seva fotografia, ja pot incorporar-la en aquesta pàgina:

Tot i que a Badosa.com no apareix la identitat de les persones que han incorporat fotografies, la il·lustració d’obres no és anònima (les etiquetes estan associades a l’usuari de Flickr que les va agregar). Badosa.com es reserva el dret d’eliminar aquelles fotografies que consideri inapropiades. Si detecta una fotografia que no il·lustra adequadament l’obra, o la llicència de la qual no permet aquest ús, comuniqui-ho.

Si (per exemple, provant el servei) ha afegit una fotografia que en realitat no està relacionada amb aquesta obra, pot eliminar-la esborrant a Flickr l’etiqueta que va agregar (pas 1). Verifiqui que aquesta eliminació ja és pública (pas 2) i desprès premi el botó del pas 3 per actualitzar aquesta pàgina.

Badosa.com mostra un màxim de 10 fotografies per obra.

Badosa.com Concepció, disseny i desenvolupament: Xavier Badosa (1995–2018)